Skip navigation

The Gottman Method Couples Therapy (Level 2)

EVENT DETAILS

Location: TBD

Date & Time: March 6 – 9, 2020

Registration fee: $269.00

Download Flyer

Deepen your understanding of Gottman Method Couples Therapy in 4 days and expand your strategies in your work with couples using Gottman Method interventions in group role-plays while receiving personal, supportive coaching from trainers. There is a total of 19 hours of Continuing Education (CE) credit available for the Gottman Level 2 Training. In order to take advantage of this opportunity, Level 1 Gottman Training must be completed. To be eligible to take Level 2 you must complete Level 1.

What Will You Learn?

  • Assess a couple’s Friendship Profile, Conflict Profile, and Shared Meaning Profile
  • Develop interventions that couples can use as antidotes to the Four Horsemen
  • Help couples to soothe physiological flooding
  • Apply six modes of changing the Attack/Defend System in a couple’s interactions
  • Assist couples in establishing dialogue about their gridlocked conflicts
  • Select and implement interventions to help couples deepen their Friendship System with rituals of connection
  • Select and implement interventions to help couples create a shared system of values and meaning
  • Identify and implement five different co-morbidities common to couples using Gottman Method assessments and interventions
  • For Regent Student/Faculty/Alum Only
  • Earn 19 CE hoursavailable for purchase ($39.99)
  • 500-page Clinical Manual provided
  • Continental Breakfast provided
  • Face-to-face Training Only
  • Certificate of Completion of Level 2 Training provided after
  • In order to host this program, we require a minimum of 10 participants. Students will be refunded if we do not have enough students to proceed.

Day 1: 8 hours

8:30 am – 8:45 pm Arrive and Instructions/Sign-in (Proctor prepare/buffer Video 1)

Video 1 – 1 hr 46 min

8:45 am – 10:30 am PLAY (1 hr 46 min clip)

10:30 am – 10:45 am BREAK (15 min) (Proctor prepare/buffer Video 2)

Video 2 – 1 hr 26 min

10:45 am – 11:25 am PLAY (38 min 17 sec clip)

11:25 am – 11:55 am PAUSE for Oral History Interview ROLE PLAY before Chapter 8 (30 min)

11:55 am – 1:00 pm LUNCH (1 hr 5 min) (Proctor remember to get participants to sign back in after lunch)

1:00 pm – 1:50 pm PLAY (48 min clip)

1:50 pm – 2:05 pm BREAK (15 min) (Proctor prepare/buffer Video 3)

Video 3 – 1 hr 46 min

2:05 pm – 3:30 pm PLAY (1:22 min 15 sec clip)

3:30 pm – 4:00 pm PAUSE for Feedback Session ROLE PLAY before Intervention Overview

(30 min)

4:00 pm – 4:30 pm PLAY (24 min clip)

Day 2: 8 hours

8:30 am – 8:45 am Arrive and Instructions/Sign-in (Proctor prepare/buffer Video 4)

Video 4 – 1 hr 45 min

8:45 am – 10:00 am PLAY (1 hr 16 min clip)

10:00 am – 10:30 am PAUSE for Four Horsemen ROLE PLAY before Flooding (30 min)

10:30 am – 11:00 am PLAY (30 min clip)

11:00 am – 11:15 am BREAK (15 min) (Proctor prepare/buffer Video 5)

Video 5 – 1 hr 41 min

11:15 am – 11:20 am PLAY (5 min 17 sec clip)

11:20 am – 11:40 pm PAUSE for Flooding ROLE PLAY before Q&A Session (20 min)

11:40 pm – 12:25 pm PLAY (46 min clip)

12:25 pm – 1:15 pm PAUSE at 51 min 30 sec before role play for LUNCH (Proctor remember to get participants to sign-in AND please ask students for written questions for Certified Gottman Therapist by end of lunch)

1:15 pm – 1:20 pm PLAY (5 min clip)

1:20 pm – 1:50 pm PAUSE at 56:30 for Gottman-Rapoport ROLE PLAY before Dan Wile (30 min)

1:50 pm – 2:05 pm BREAK (15 min)

2:05 pm – 2:30 pm PLAY (26 min clip)

2:30 pm – 3:00 pm PAUSE at 1:21:47 for Dan Wile ROLE PLAY before Internal Working Mod. (30 min)

3:00 pm – 3:20 pm PLAY (20 min clip)

3:20 pm – 3:30 pm SHORT BREAK (10 min) (Proctor set up Skype with Certified Gottman Therapist)

3:30 pm – 4:30 pm Certified Gottman Therapist Q&A Session

Day 3: 8 hours 10 mins

8:30 am – 8:45 pm Arrive and Instructions/Sign-in (Proctor prepare/buffer Video 6)

Video 6 – 1 hr 45 min

8:45 am – 9:20 am PLAY (34 min 37 sec clip)

9:20 am – 9:45 am PAUSE for Compromise ROLE PLAY before Q&A session (25 min)

9:45 am – 9:50 am PLAY (6 min clip)

9:50 am – 10:05 am PAUSE at 40 min 5 sec for BREAK (15 min)

10:05 am – 10:55 PLAY (48 min clip)

10:55 am – 11:25 am PAUSE at 1:28:20 for Dreams within Conflict ROLE PLAY before Q&A session (30 min)

11:25 am – 11:40 PLAY (16 min clip)

11:40 am – 12:45 pm LUNCH (1 hr 5 min) (Proctor remember to get participants to sign- in after lunch. Prepare/buffer Video 7)

Video 7 – 1 hr 13 min

12:45 pm –1:55 pm PLAY (1 hr 7 min clip)

1:55 pm – 2:25 pm PAUSE at 1:07:19 for Aftermath of a Fight ROLE PLAY (30 min)

2:25 pm – 2:30 pm PLAY (6 min clip)

2:30 pm – 2:45 pm BREAK (15 min) (Proctor prepare/buffer Video 8)

Video 8 – 1 hr 33 min

2:45 pm – 3:45 pm PLAY (57 min clip)

3:45 pm – 4:05 pm PAUSE for Stress Reducing Conversation ROLE PLAY (20 min)

4:05 pm – 4:40 pm PLAY (35 min clip)

Day 4: 9 hours

8:30 am – 8:45 pm Arrive and Instructions/Sign-in (Proctor prepare/buffer Video 9)

Video 9 – I hr 31 min (Affairs)

8:45 am – 10:15 am PLAY (1 hr 32 min)

10:15 am – 10:25 am SHORT BREAK (10 min) (Proctor prepare/buffer Video 10)

Video 10 – 1 hr 23 min (Addiction)

10:25 am – 11:50 am PLAY (1 hr 23 min clip)

11:50 am – 1:00 pm LUNCH (1 hr 10 min) (Reminders for Proctor:

  • Participants sign-in after lunch
  • Collect written questions by end of lunch
  • Prepare and buffer Video 11 during last 5-10 min of lunch break)

Video 11 – 1 hr 21 min (PTSD)

1:00 pm – 2:20 pm PLAY (1 hr 21 min clip)

2:20 pm – 2:25 pm SHORT BREAK (5 min) (Proctor prepare/buffer Video 12)

Video 12 – 1 hr 45 min (Domestic Violence)

2:25 pm – 4:10 pm PLAY (1 hr 45 min clip)

4:10 pm – 4:20 pm BREAK (10 min) (Proctor set up Skype with Certified Gottman Therapist)

4:20 pm – 5:20 pm Certified Gottman Therapist Q&A Session

Dr. Williams, Director of the Counselor Education & Supervision (PhD) Program at Regent University.

Dr. Williams has a Ph.D. in Counselor Education and Supervision from the University of Florida. He also has a Master’s Degree in Counseling from the University of Hartford and is a Licensed Mental Health Counselor in both Florida and Virginia.

Dr. Williams is Director of the Counselor Education & Supervision (PhD) Program at Regent University, and has served the past 8 years as Associate Professor for both Doctoral and Masters counseling programs. His research interests are career development, the intersection of ethnicity, and social economic status as it pertains to mental health. Additional research interests include multicultural and advocacy, addictions, and couples counseling. Dr. Williams has worked for more than twenty years in various administrative roles in higher education at the University of Connecticut, the University of Florida and Regent University, helping students find their purpose in life through essential mental health counseling and mentorship. His focus centers on career, spirituality, calling, and meaning. In addition to working in higher education, Dr. Williams has worked in community counseling agencies, that focused on addictions treatment and co-occurring disorders. Currently he is the owner of Impact Counseling, Coaching and Consulting, LLC, a private mental health counseling practice where he focuses on marriage and couples counseling. He has also taught couples counseling courses, presented at conferences, and conducted trainings on marriage counseling. Finally, Dr. Williams has completed levels 1, 2 and 3 of the Gottman Therapy training.